13 mai 2013

Rolul IRM-ului endorectal in diagnosticul si stadializarea cancerului de prostata


Tumorile maligne de prostata reprezinta cel mai frecvent cancer la barbati. Reprezinta a doua cauza de deces prin cancer, la barbatii din America de Nord si tarile Europei de Vest. Rata supravietuirii la 5 ani este de aproape 100 % daca afectiunea este diagnosticata in fazele incipiente si scade la 34 % in boala metastatica. Din punct de vedere histopatologic, 95 % sunt adenocarcinoame si sunt clasificate cu ajutorul scorului Gleason. Scorul Gleason se atribuie unui cancer prostatic pe baza aspectului microscopic al celulelor, in functie de gradul lor de diferentiere. Un cancer de prostata cu un scor Gleason ridicat este mai agresiv si are un prognostic mai prost.





Diagnosticul cancerului de prostata are la baza:

  • tuseul rectal + determinare PSA; in caz de suspiciune, efectuarea biopsiei ecoghidata din cel putin sase cadrane.
  • la pacientii diagnosticati cu cancer de prostata, stadializarea corecta, are la baza, pe lânga determinarea PSA, scorul Gleason si efectuarea RMN-ului endorectal.
Pozitionarea antenei endorectale in imediata vecinatate a lojei prostatice, permite obtinerea unor imagini de inalta acuratete in evaluarea structurii glandei prostatice si a formatiunilor tumorale existente.


Protocolul de examinare consta in:
  • pozitionarea antenei endorectale si efectuarea de secvente T1 axial si T2 in toate cele 3 planuri + difuzie
  • efectuarea secventelor T1 axial cu ajutorul antenei de suprafata
  • spectroscopie - evidentiaza cresterea nivelului colinei in celulele tumorale
Aspectul caracteristic al formatiunii tumorale este semnal hiperintens pe secventele T2. Tesutul tumoral prostatic are restrictie de difuzie raportat la tesutul normal.

70 - 80 % din adenocarcinoamele de prostata sunt localizate in zona periferica, de aici si importanta localizarii, a dimensiunii leziunii si a raporturilor ei cu capsula si cu organele viscerale adiacente.

Semnele extensiei extracapsulare ale tumorii sunt: marginile neregulate, conturul angulat, retractia capsulara, oblitearea unghiului recto-prostatic, ruperea capsulei si invazia directa a pachetului neuro-vascular si a organelor adiacente.

La ora actuala, centrele de imagistica medicala Hiperdia Brasov, Bucuresti si Cluj sunt singurele care efectueaza aceasta investigatie in Romania, datorita dotarii cu RMN-uri de ultima generatie, inclusiv antene endorectale, si datorita celui mai vast colectiv de medici radiologi din tara cu experinta bogata in domeniu.

In concluzie, RMN-ul endorectal este examinarea de electie in evaluarea dimensiunilor, agresivitatii si extinderii tumorii.


Dr. Octavian Lebovici
Director General
SC Hiperdia SA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu